dimecres, 22 de desembre de 2010

Pere el Gran, 700 anys després

Amb l'excusa del 850è aniversari del monestir de Santes Creus, la Generalitat de Catalunya aquest 2010 ha emprès una intervenció mediàtica de la que tots poc o molt n'hem sentit a parlar. Es tracta de l'obertura del sepulcre de Pere II el Gran i del seu estudi , restauració i anàlisi.
L'altar major de Santes Creus acollí el mausoleu del monarca per voluntat explícita en testament de Pere el Gran, però el sepulcre actual fou ordenat de construí pel seu fill Jaume II. Així doncs, el sepulcre de Pere el Gran era l'únic sense profanar dels altres que l'acompanyen, datats al XIV, corresponents al rei  Jaume II i la seva esposa Blanca d’Anjou i a l’almirall Roger de Llúria. En el següent enllaç podeu observar una "gigafoto" del sepulcre on fou enterrat Pere II el Gran, una imatge que té una magnífica resolució i qualitat.
El procés començava mitjançant una primera obertura tècnica del sepulcre, feta el passat 26 de gener, que va permetre analitzar l’estat de les restes i valorar la viabilitat del trasllat.  

Abans d’aquesta primera obertura tècnica, s’havien fet diferents estudis previs, entre els quals destaca una endoscòpia (visió de l’interior del sarcòfag per mitjà d’una petita càmera de vídeo) i una analítica de gasos.


Així es va permetre saber que el cos de Pere el Gran va ser embalsamat, una pràctica habitual en els enterraments de membres de les cases reials europees a partir del segle XII. Els resultats de l’analítica de
Gasos van permetre identificar elements com la brea, el betum, la sílice o herbes aromàtiques, que formen part de les receptes egípcies, gregues i posteriorment medievals que s’utilitzaven en els processos d’embalsamament.
Entre els dies 15 i 17 de març tingué lloc l'obertura de la tomba per fer efectiu el trasllat cap al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i procedir amb l'estudi i la intervenció de les restes del monarca. Aquest fet va iniciar un creixent interès pels mitjans de comunicació, que es van fer ressò del succés.


Al cap d'uns mesos un cop finalitzat el procés d'intervenció i quan ja han transcendit la majoria de resultats, a falta de completar els estudis amb les dades obtingudes, per la xarxa corren multitud d'informacions interessants. Un clàssic fou el reportatge especial que es retransmeté al programa de TV3 "Sense ficció" el passat 4 d'octubre amb el títol Anatomia d'un rei que donava dades generalistes sobre el procés. 
Tot i això, us recomano que dediqueu una estona a passar-vos pel següent enllaç de Patrimoni.gencat. El web de patrimoni de la Generalitat de Catalunya va penjar un interessant reportatge on es recopilen fotografies, vídeos, reconstruccions tridimensionals i l'explicació molt planera de tot el procés, la història del monestir i el rei i la intervenció realitzada.

Cap comentari: