dijous, 13 de gener de 2011

Casos pràctics de restauració a la xarxa

El monestir de Santa Maria de El Paular fou una cartoixa des de la seva fundació el 1390, tot i que des de 1954 és una abadia benedictina. Es troba al municipi de Rascafría, als peus de la Serra de Guadarrama, a la comunitat de Madrid.


Al seu interior hi trobem un magnífic retaule gòtic d'alabastre policromat d'unes dimensions colossals: 12 metres d'alçada i gairebé 9 d'alçada que cobreixen tot el presbiteri. Tot i que la pedra es dugué des de Gènova, s'esculpí in situ per artistes de l'escola de Guás durant l'última dècada del s. XV; tot i que la policromia que es conserva és posterior. Podeu consultar tota la iconologia i història del retaule en el següent enllaç que, tot i extens, presenta esquemes i explicacions molt detallades i interessants.


L'empresa Tracer, Restauración y Conservación S. L. s'encarregà de la seva restauració sota la supervisió del Instituto del Patrimonio Histórico Español (IPHE). Ha penjat un vídeo a youtube, tal i com realitza amb la resta de les seves intervencions que podeu consultar al seu web, on es poden veure imatges força interessants de l'abans, el durant i el després de la restauració. Són d'aquells canvis impressionants que ens agraden a tots, tot i que les imatges no estan comentades.En el següent vídeo es presenta la intervenció al retaule major del monestir de Sant Jeroni de Granada realitzat també per la mateix empresa. En aquest cas les imatges sí que estan comentades, donant-nos una explicació detallada però molt entenedora tant de la història, com de la tècnica artística i de la intervenció de restauració. Una manera molt bona de donar a conèixer el sector a la societat.


Cap comentari: